Your browser does not support SVG

Asezare & Populatie

Comuna Sarichioi este localizata in centrul Judetului Tulcea, fiind conectata la reteaua rutiera principala (E87) prin DJ229 si DJ223A. Municipiul Tulcea se afla la 30 km N, iar Constanta la 114 km S.

Din punct de vedere geografic, Comuna Sarichioi este amplasata intr-o campie leossoida parte a Podisului Babadag. Suprafata comunei este de 28239 ha (866 ha intravilan si 27373 ha extravilan) si include si tarmul de NV al Lacului Razim, cel mai mare lac din Romania (harta Comunei Sarichioi).

Primele semne de locuire pe teritoriul actual al comunei dateaza inca din prima jumatate a mileniului V i.Hr, din timpul Culturii Boian. Tot pe suprafata comunei, in situl arheologic „Valea Netului”, s-a identificat si cea mai mare necropola geto-dacica din tara, cu peste 400 de morminte din sec. IV-III i.Hr.

Un capitol important de istorie a inceput sa se scrie in a doua jumatate a sec. XIV, atunci cand puterea genoveza, sustinuta de puterea bizantina, a ridicat pe o culme calcaroasa renumita Cetate Medievala Enisala. Gloria fortaretei n-a tinut insa prea mult, iar intre 1421 si 1878 Dobrogea, si implicit Comuna Sarichioi, a apartinut Imperiului Otoman.

Conform INS, in 2018, populatia comunei numara 6817 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt romani (55%), cu o prezenta importanta a minoritatii de rusi-lipoveni (40%).

Satul Sarichioi

Apare pentru prima data mentionat oficial intr-un document otoman, datat in 1530, sub numele Sarî-Koy, in limba turca insemnand satul galben. Incepand cu anul 1738, localitatea a devenit unul dintre centrele vechii credinte ortodoxe, refugiindu-se aici, in valuri succesive, rusii-staroveri si cazacii-nekrasoviti, cunoscuti ulterior ca lipoveni. Acestia au slavonizat numele satului in Seriakovo.

In prezent, din totalul populatiei de 2775 locuitori, 90% sunt rusi-lipoveni, ceea ce face din Sarichioi satul cu cea mai mare comunitate de rusi-lipoveni din RO, un grup etnic bogat in traditii, obiceiuri, folclor si gastronomie.

Satul Enisala

A fost si acesta intemeiat in timpul ocupatiei Imperiului Otoman, aparand mentionat in cronica lui SuKrullah din sec.XV sub numele Yeni-Sale, insemnand Noua Vestire. Populatia actuala este de 872 locuitori, predominand romanii cu radacini puternice in Transilvania si Moldova. S-ar spune ca acestia sunt urmasii ciobanilor care veneau cu oile in Dobrogea, unii dintre ei ramanand definitiv aici.

Satul Zebil

A fost fondat de turci in anul 1610 sub denumirea Sebil-Lias, adica pomana de apa a lui Ilias. Intre 1750 si 1815, a trait aici o comunitate numeroasa de bulgari, dupa care acestia au fost inlocuiti de romani veniti din toate colturile tarii. Satul numara astazi 1324 locuitori, este amplasat pe malul Lacului Babadag si ascunde cateva bijuterii arhitecturale.

Satul Visterna

a fost fondat in 1812 de cateva familii de basarabeni din Tinutul Cahul care au fugit de stapanirea ruseasca. Prin comparatie cu celelalte sate care alcatuiesc comuna Sarichioi, Visterna este singura localitate cu aspect de sat de munte gratie amplasarii intr-o microdepresiune inconjurata de dealuri abrupte si foarte impadurite. Populatia satului este de doar 329 locuitori.

Satul Sabangia

A fost mentionat sub numele Sapangia in 1650 intr-un jurnal al calatorului turc Evlia Celebi, insa prea multe informatii istorice despre acest sat nu se cunosc. Sabangia se prezinta ca o prelungire spre nord a satuluI Sarichioi si numara 556 locuitori.

Translate »